Yeni altın çağ: Bataryalar 10 ülkeyi zengin edecek

Lityum-Iyon Pil Hammaddeleri ve Küresel Tedarik Zinciri

Lityum-iyon pillerin hammaddeleri dünyanın farklı coğrafyalarından sağlanmaktadır ve küresel tedarik zinciri çok uluslu bir yapıya sahiptir.

Lityum genellikle Güney Amerika’daki “Lityum Üçgeni” ve Avustralya’dan, kobalt büyük ölçüde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden, nikel Güneydoğu Asya’dan, mangan ise başta Güney Afrika olmak üzere çeşitli ülkelerden, grafit ise genellikle Çin’den çıkarılmaktadır.

  • Bolivya, Arjantin, Şili (Güney Amerika’daki “Lityum Üçgeni”)

    • Dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip olan ülkeler olarak bilinmektedirler. Elektrikli araçlar ve diğer batarya odaklı teknolojilerin yaygınlaşması, bu üç ülkenin lityum ihracatını artıracak ve ekonomilerini güçlendirecektir.
  • Avustralya

    • Lityum üretimi ve nikel madenciliği konusunda önde gelen ülkelerden biridir. Batarya pazarındaki talebin artması, Avustralya’nın madencilik sektörüne önemli bir gelir artışı getirecektir.
  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC)

    • Küresel kobalt üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Kobaltın batarya teknolojilerinde temel bir bileşen olması, ülkeye döviz girdisi ve yatırım akışı sağlayabilir.
  • Endonezya ve Filipinler

    • Nikel kaynakları açısından zengin olan bu ülkeler, batarya teknolojilerinde yüksek nikel içeriğine sahip katotların öneminin artmasıyla madencilik sektörüne olumlu katkı sağlayacaktır.
  • Güney Afrika

    • Önemli mangan rezervlerine sahip olan Güney Afrika, batarya katotlarında mangan kullanımının artmasıyla maden ihracatını destekleyecektir.
  • Çin

    • Kendi lityum kaynaklarına sahip olan Çin, dünyada doğal ve sentetik grafit üretiminde lider konumdadır. Aynı zamanda pil üretim ve montaj hatlarında da etkili olan Çin, artan talebe cevap vererek kritik bir avantaj elde edecektir.
  • Brezilya, Madagaskar, Mozambik

    • Doğal grafit kaynaklarıyla dikkat çeken bu ülkeler, batarya teknolojilerinde anot malzemesine olan talebin artmasıyla olumlu bir etki yaşayabilirler.

Related Posts

Bu uygulamayı telefonunuzdan hemen silin: Binlerce kişinin verileri ifşa edildi

Binlerce kişinin telefonlarını gizlice izlediği iddia edilen Catwatchful adlı casus yazılımının, güvenlik açıkları nedeniyle kullanıcı ve mağdur verilerini ifşa ettiği belirlendi. Uygulamanın çocuk takip programı maskesi altında çalıştığı ancak …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.

WhatsApp’tan beklenmedik ‘yapay zeka’ adımı!

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan teknoloji severleri memnun edecek bir adım geldi. Android platformunda gerçekleştirilen i son beta güncellemesinin ardından yapay zeka tabanlı yeni bir özelliği …

Mundfish’in Atomic Hearts 2 ve The CUBE oyunu Türkçe seçeneğiyle gelecek

Yabancı oyunların Türkçe diline verdiği destek artmaya devam ediyor. Bu bağlamda kısa süre önce tanıtılan Atomic Heart 2 ve The CUBE oyunlarına Türkçe dil desteği de gelecek.

Apple’dan bu sene daha temkinli bir sunum bekleniyor

Apple’ın her yıl düzenlediği geliştirici konferansı WWDC 2025, önümüzdeki pazartesi günü büyük açılış konuşmasıyla başlayacak. Etkinlikte iOS 26, macOS 26 gibi birçok yeni yazılım güncellemesinin tanıtılması bekleniyor. Ancak gelen son bilgiler, bu yılki WWDC’nin alışılmışa göre daha sade geçebileceğini gösteriyor.