NATO Genel Sekreteri Rutte: Ukrayna’ya NATO’ya üyelik sözü verilmedi

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.

“UKRAYNA HER ŞARTTA SÜRECİN BİR PARÇASI OLACAKTIR”

Ukrayna için barış müzakerelerinin Ukrayna’nın katılımı olmadan yapılamayacağı hususunda tüm NATO üyelerinin hemfikir olup olmadıkları konusunda bir soru alan Rutte, “Öncelikle, müzakereler başladığında Ukrayna’nın olabilecek en iyi konumda olmasını sağlamamız gerektiği konusunda hemfikiriz. Bu konu Ukrayna’yı doğrudan ilgilendirdiği için, Ukrayna her şartta ve her şekilde sürecin bir parçası olacaktır. Aynı zamanda, sonuçların kalıcı olması gerektiği konusunda tam bir görüş birliği içerisindeyiz. Dün ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in de belirttiği gibi, Minsk-3 anlaşmasını tekrar yaşamak istemiyoruz” dedi.

“UKRAYNA, MÜZAKERELERE ZAYIF BİR POZİSYONDA MI BAŞLAYACAK?”

ABD Başkanı Trump’ın müzakerelerin kısa süre içerisinde başlayacağını açıkladığı ve Ukrayna’nın müzakerelere zayıf bir konumda mı başlıyor olacağı yönünde bir soruya cevabında Rutte, “Sizinle tam olarak aynı fikirde değilim çünkü müzakereler başlasa bile birinci veya ikinci günde sona ermeyecek. Dolayısıyla, bu süreç boyunca görüşmelerin başarılı olmasını sağlamamız gerekiyor. Barış anlaşmasının yapılması önemli ancak Putin’in Batı’nın birlik içinde olduğunu ve Ukrayna’nın zafere ulaşmak için ihtiyaç duyduğu tüm desteği alıyor olduğunu anlaması çok önemli. Ayrıca müzakereleri, yalnızca sonucundan tamamen emin olduğumuzda yani ortaya çıkacak sonucun kalıcı ve sürdürülebilir olacağı garanti edildiğinde tamamlayacağımızı da anlaması gerek” dedi.

“PUTİN, ÇETİN BİR MÜZAKERECİ”

Putin’in savaşı bitirmeyi gerçekten istediğine inanıp inanmadığı yönündeki bir soru üzerine Rutte, “Tabii Başkan Putin’in aklında ne olduğunu tam olarak bilemem, siz de bilemezsiniz. 2010-2014 yılları arasında önceki görevim sırasında onunla birçok toplantı gerçekleştirdim. Kendisi çetin bir müzakereci ve oldukça öngörülemez biri. Ancak nihayetinde barış anlaşması yapmak istiyorsak, onun da masada olması gerek. Çünkü bu saldırganlık savaşını başlatan kişi kendisidir. Bu nedenle görüşmeleri öyle bir şekilde yürütmeliyiz ki, ortaya çıkan sonuç tüm dünya tarafından güçlü bir anlaşma olarak görülsün. Hint-Pasifik bölgesindeki Çin gibi ülkeler, Kuzey Kore ve hatta Orta Doğu’da İran gibi ülkeler, Batı’nın kazandığını açıkça görmeli” dedi.

“BU SAVAŞI BİTİRMEK İSTİYORUZ”

Barış müzakerelerinin Rusya’nın elini güçlendirmesi ve Rusya’nın Ukrayna’nın ardından başka bir ülkeye saldırma ihtimaline ilişkin bir soruya cevabında Rutte, “Barış müzakerelerinin sonucunu görmedik çünkü henüz başlamadı. Ancak bugün burada, Beyaz Saray dahil tüm müttefiklerin bir konuda hemfikir olduğunu gördüm. Ortak kanaat, Ukrayna’da barışı sağlamalıyız ve bu korkunç durumu, bu saldırganlık savaşını sona erdirmeliyiz. Her iki tarafta yüz binlerce insan hayatını kaybetti veya ağır yaralandı. Bu gerçekten dehşet verici. Bu savaşı bitirmek istiyoruz. Ancak müzakereleri öyle bir şekilde yürütmeliyiz ki, sonuç iki açıdan sağlam olsun. Birincisi, müzakereler Batı için yenilgi olarak görülmemeli. İkincisi, sonuç kalıcı olmalı ve bir daha asla sorgulanmamalı. 2014’te Kırım’ın ilhakı ve Minsk anlaşmalarında yaşadığımız durumun tekrarlanmasına izin veremeyiz” dedi.

“UKRAYNA’YA ASLA SÖZ VERİLMEDİ”

Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğine ilişkin soru üzerine Rutte, “Washington’da Ukrayna’nın gelecekte NATO’ya üye olacağına yönelik bir taahhütte bulunuldu. Ancak barış görüşmeleri başladığında bu görüşmelerin kesin surette Ukrayna’nın NATO üyeliği ile sonuçlanacağı yönünde bir mutabakata hiçbir zaman ulaşılmadı. Bu olabilir, ancak bu asla açık bir şekilde ifade edilmedi” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya bir daha saldırmaya kalkışmamasını sağlamanın kritik bir mesele olduğunu ve Ukrayna’ya ileriye dönük güvenceler verilmesi için farklı yollar düşünülebileceğini ifade eden Rutte, “Ancak Ukrayna’ya asla bir barış anlaşması çerçevesinde NATO’ya üyelik sözü verilmedi” dedi.

Related Posts

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva: BRICS ülkeleri yeni bir kalkınma yoluna öncülük edebilir

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, BRICS ülkelerinin yeni bir kalkınma yoluna öncülük etme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Bakan Tunç’tan CHP’li belediyelere yönelik yeni operasyona ilişkin açıklama: Kamu görevi yürütenler dahil herkes, yargı denetimine tabidir

Bakan Tunç’tan CHP’li belediyelere yönelik yeni operasyona ilişkin açıklama: Kamu görevi yürütenler dahil herkes, yargı denetimine tabidir

Orangutana elektronik sigara içirdi: Zavallı hayvan kendinden geçti

Rusya’da bir MMA dövüşçüsü, ziyaret ettiği hayvanat bahçesinde kafeste duran orangutana elektronik sigara içirince büyük tepki topladı. Dövüşçü kadına tepkiler yağarken, zavallı hayvanın yeme, sosyalleşme ve hareket gibi fonksiyonları neredeyse durdu.

Girit Adası’nda yangın: 5 kişi yaralandı, evler zarar gördü

Türkiye’de devam eden orman yangınlarının yanısıra Yunanistan da orman yangınlarıyla boğuşuyor. Girit Adası’nda yerleşim yerlerine sıçrayan yangında kimi binalar zarara uğrarken 5 kişinin yaralandı.

AKP’li vekilin bu sözleri tepki çekti: ‘Peygamberimiz ve Cumhurbaşkanımız hassas noktalarımız’

TBMM Genel Kurulu’nda AKP Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan’ın konuşmasında kullandığı, “Bizler inançlı bir milletiz; kutsallarımız, değerlerimiz, Peygamber’imiz ve Cumhurbaşkanımız bizim en hassas noktalarımızdır” sözleri tepki çekti.

CHP’li Başarır: Meclis’e gelen yöre halkımıza giriş yasağı konulmuş!

Meclis’e giremeyen köylüler, “”Zeytini koruduğumuz için mi almıyorsunuz? Bütün suçumuz zeytini korumak mı? Sabah hepiniz zeytine çatal batırıyorsunuz.” dedi.