Ukrayna’ya Barış Gücü Tartışmaları

Avrupa, Ukrayna’ya Barış Gücü Göndermeyi Tartışıyor

Avrupa, ateşkes olması durumunda Ukrayna’ya barışı koruma amacıyla asker gönderilmesi seçeneğini değerlendiriyor. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, ilke olarak bu adımı atmaya kapıyı kapatmıyor.

BBC Türkçe‘ye konuşan kaynaklar, doğru şartlar oluştuğunda Türkiye’nin barış gücüne asker göndermeyi düşünebileceğini belirtti. Ancak henüz net bir karar alınmış değil.

Kaynaklar, Türkiye’nin bu konudaki nihai pozisyonunun, ateşkesin gerçekleşmesi ve gerekli şartların oluşmasının ardından netleşeceğini ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya ile olan ilişkilerindeki denge, olası bir konuşlandırmada belirleyici olabilir.

Türk askerinin Ukrayna’ya gönderilmesi durumunda, temas hattının tercih edilmeme ihtimali yüksek. Türkiye, barışı koruma kabiliyeti en yüksek seviyede olan ülkelerden biri.

Olası bir barış gücünün oluşturulması için taraflar arasında ateşkes sağlanması gerektiği konusunda genel bir görüş birliği bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’da Avrupa askerinin olmayacağını ancak müzakerelerin ardından barışın sağlanabileceğini belirtti.

Rusya’nın olası bir ateşkes durumunda NATO askerlerini Ukrayna’da görmek istemediği biliniyor. Bu nedenle askeri planlama yapmak zor olabilir. ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeye karşı olduğu, ancak barış gücüne destek verebileceği konuşuluyor.

Avrupa ülkeleri arasında İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, Polonya, İsveç ve Hollanda’nın barış gücüne destek vermeye sıcak baktığı biliniyor. İtalya, Macaristan ve Slovakya ise konuda şüpheleri olan ülkeler arasında yer alıyor.

Avrupa ülkeleri için ABD’nin desteği kritik önem taşıyor. İstihbarat, gözetleme, hava desteği ve hava savunma sistemleri gibi konularda ABD’nin desteğine ihtiyaç duyuluyor.

İlgili haberler:

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi kabul edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi kabul edeceğini duyurdu. Altun, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Türkiye-Irak ilişkileriyle birlikte güncel bölgesel ve küresel gelişmelerin de ele alınacağı ziyaret kapsamında, ‘Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’ da icra edilecek” ifadelerin kullandı.

Mali’de cunta yönetimi siyasi aktiviteleri yasakladı

Mali’de cunta yönetimi bugün siyasi partilerin aktivitelerini askıya aldığını duyurdu. Kararın gerekçesi olarak “toplumsal düzenin sağlanmasıyla ilgili nedenler” verildi. Bu adım askeri yönetimin muhalefete yönelik artan baskılarının protesto …

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimi görüştü.

Hindistan ordusu, Pakistan ve ona bağlı Azad Keşmir’deki “hedeflere” askeri operasyon başlattı

Hindistan ordusu, Pakistan ve ona bağlı Azad Keşmir’deki “hedeflere” askeri operasyon başlattı

Pakistan Başbakanı Şerif: Pakistan, Hindistan’ın bu savaş eylemine karşı güçlü bir şekilde karşılık verme hakkına sahip

Pakistan Başbakanı Şerif: Pakistan, Hindistan’ın bu savaş eylemine karşı güçlü bir şekilde karşılık verme hakkına sahip

Kanada Başbakanı’nın ‘Satılık değiliz’ sözlerine Trump’tan olay yaratacak cevap

Kanada’da başbakanlık seçimlerini kazanan Mark Canvey ile ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da ilk kez bir araya geldi. Oval Ofis’teki görüşmede Kanada’nın satılık olmadığını belirten Canvey’e Trump, “Bunu zaman gösterecek. Asla, asla deme …