Mars’ta tarihi kare: Merak Gezgini’nin yörüngeden çekilen ilk görüntüsü

NASA’nın Mars Keşif Orbiteri, Merak’ın Yüzeydeki İlerleyişini Etkileyici Bir Fotoğraf ile Yakaladı

NASA’nın Mars Keşif Orbiteri, Merak gezgininin yüzeyde ilerleyişini yörüngeden gözlemleyerek etkileyici bir fotoğrafı paylaştı. Bu fotoğraf, bir Mars gezgininin “orta sürüş” aşamasında çekilen ilk yörünge fotoğrafı olarak kayda geçti.

Merak’ın İzleri Kızıl Gezegen’de

Curiosity, saatte 0,1 mil hızla ilerlerken yavaş ama etkileyici bir yolculuğa devam ediyor. 2025 yılına ait bu özel karede, gezginin Gediz Vallis Kanalı adlı eski bilimsel hedefinden ayrılarak yeni hedefine doğru ilerlerken bıraktığı izler net bir şekilde görülebiliyor. Yüzeyde yaklaşık 320 metre boyunca uzanan rota üzerinde Merak, adeta küçük bir nokta gibi duruyor.

NASA’nın belirttiğine göre, bu fotoğraf Mars yüzeyinde bir gezginin orta sürüş sırasında kaydedildiği ilk yörünge görüntüsü olabilir.

HiRISE Kamerasından Yüksek Çözünürlüklü Anlar

28 Şubat’ta çekilen bu etkileyici kare, Mars Keşif Orbiteri’nin HiRISE kamerası tarafından fotoğraflandı. Şubat ayının başından bu yana Merak’ın 11 farklı sürüş hareketinin izlerini bir araya getiriyor.

Mars yüzeyinde izlerin uzun süre kalması normal bir durum. NASA’ya göre, bu izler, gezegendeki zorlu rüzgâr koşulları nedeniyle aylarca yüzeyde korunabiliyor.

Yeni Bir Bilimsel Keşfe Doğru

Gelecek haftalarda Merak, yeraltı suyunun etkisiyle milyarlarca yıl önce oluştuğu düşünülen özel jeolojik yapıları incelemek üzere yeni bir hedefe ulaşmayı planlıyor.

Related Posts

Samsung, Galaxy Z Fold 7, Z Flip 7 ve Flip 7 FE modellerini duyurdu

Samsung yeni nesil katlanabilir ekranlı cihazlarını duyurdu. Akıllı telefonların özellikleri ve fiyatlarına yönelik her şey belli oldu.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Bu uygulamayı telefonunuzdan hemen silin: Binlerce kişinin verileri ifşa edildi

Binlerce kişinin telefonlarını gizlice izlediği iddia edilen Catwatchful adlı casus yazılımının, güvenlik açıkları nedeniyle kullanıcı ve mağdur verilerini ifşa ettiği belirlendi. Uygulamanın çocuk takip programı maskesi altında çalıştığı ancak …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.