Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

Alarm Erteleme Alışkanlığı Uykunuzu Bölüyor!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku kalitesini etkileyen bir alışkanlık hakkında uyarılarda bulundu. Sabahları alarmı erteleyenlerin, uyku evreleri arasındaki geçişi bölerek uyku kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Prof. Dr. Sinem İliaz, hastaneden yapılan açıklamada, alarm ertelemeyi alışkanlık haline getiren kişilerde uyku evreleri arasındaki geçişin olumsuz etkilendiğini ifade etti. Sabahları “5 dakika daha” diyerek alarmı erteleyenlerde, uyku evrelerinin etkilendiğine dair araştırmalar yapıldığını vurguladı.

İliaz, alarm erteleme alışkanlığının uyku evreleri arasındaki geçişi etkileyerek hafızayı, ruh halini ve öğrenme yetisini bozabileceğini belirtti. Alarm ertelemenin uyku döngüsünü bozduğunu ve kişiyi yorgun hissettirebileceğini açıkladı.

ABD merkezli Mass General Brigham Sağlık Sistemi’ne bağlı Brigham and Women’s Hastanesi’nde yürütülen bir çalışmaya atıfta bulunan İliaz, bu çalışmanın sonuçlarına göre alarm erteleme alışkanlığının uyku sürecine zarar verebilecek önemli bir davranış olduğunu vurguladı. Çalışmaya göre, uyku seanslarının yüzde 56’sının ertelemeyle sonlandığı ve kullanıcıların sabahları ortalama 11 dakikayı alarm erteleyerek geçirdiği belirtildi.

Prof. Dr. İliaz, alarmı ertelemenin zihinsel performansı ve dikkati olumsuz etkilediğini ve derin uyku evresini bozduğunu ifade etti. Düzenli uyku alışkanlığının sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu vurgulayan İliaz, sabahları alarmı tek seferde kapatmanın biyolojik ritim açısından önemli olduğunu belirtti.

Alarm ertelemenin depresyon, anksiyete, diyabet ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkili olabileceğini aktaran İliaz, alarmı sıkça erteleyenlerin uyku düzeninin bozuk olduğunu ve bunun kronik sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini ifade etti.

İliaz, düzenli uyku alışkanlığının önemini vurgulayarak, gece aynı saatte yatıp sabahları alarmı tek seferde kapatmanın uyku ritmi açısından kritik bir rol oynadığını belirtti.

5 saatten az uyuyan bireylerin alarmı daha az ertelediğini kaydeden İliaz, bu durumun zaman baskısı altındaki kişilerin uykuyu daha verimli kullanma çabasından kaynaklı olabileceğini ifade etti.

(AA)

Related Posts

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

İşkolik Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

İşkolik misiniz, yoksa tükenmek üzere misiniz?  İşkoliklik ve tükenmişlik sendromunun birbirinden farklı kavramlar.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Anne adayları dikkat! “Basit bir enfeksiyon” demeyin, erken doğum riskini artırabiliyor

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.