IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

IMF: Avro Bölgesi Ekonomisi, Yüksek Tarifeler ve Ticaret Politikası Belirsizliği İle Karşı Karşıya

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesi ekonomisinin yüksek tarifeler, ticaret politikası belirsizliği ve jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

IMF ekibinin Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin 4. madde kapsamında yaptığı değerlendirmeye ilişkin sonuç bildirisi yayımlandı.

Rekor Düzeyde İşsizlik Ön Planda

Bildiride, Avrupa ekonomisinin rekor düzeyde düşük işsizlik, genel olarak hedeflenen manşet enflasyon ve istikrarlı bir finansal sistem ile dayanıklılığını koruduğu ifade edildi.

Ancak politika yapıcıların ticari gerilimler, savunma harcamaları için artan talep ve enerji güvenliği gibi artan zorluklarla karşı karşıya kaldığı belirtilen bildiride, ayrıca düşük verimlilik, hızlı yaşlanma ve zayıf orta vadeli büyüme gibi sorunların bulunduğuna işaret edildi.

Bildiride, Avro Bölgesi ekonomisinin, yüksek gümrük tarifeleri, ticaret politikası belirsizliği ve jeopolitik risklerin giderek arttığı zorlu bir küresel ortamda ilerlediği belirtildi.

Ticari Gerilimler Ön Planda

Avro Bölgesi büyümesinin 2025’te yüzde 0,8 ile ılımlı kalacağı, 2026’da ise yüzde 1,2’ye yükseleceğinin öngörüldüğü ifade edilen bildiride, ticari gerilimler ve artan belirsizliğin, iç talep ve ihracat görünümünü kararttığı, Avrupa’daki jeopolitik durumun da yatırım ve tüketim üzerinde baskı oluşturmasının beklendiği bilgisi verildi.

Bildiride, bölgede manşet enflasyonun yüzde 2’ye yakın olduğu, çekirdek enflasyonun da 2026 yılında yüzde 2’ye gerileyeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

“Büyümeye Yönelik Riskler Aşağı Yönlü”

Büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğuna dikkatin çekildiği bildiride, “Ticaret politikası belirsizliği, gümrük tarifelerinin daha da tırmanması veya jeopolitik gerilimler talep ve büyüme üzerinde beklenenden daha fazla baskı yaratabilir. Bunlar, daha fazla ülkenin savunma harcamalarını artırması halinde beklenmeyen ilave mali gevşemenin olası olumlu etkilerinden muhtemelen daha ağır basacaktır.” değerlendirmesinde bulunuldu. (AA)

Related Posts

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 79 ülkeye 113 milyon 339 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildi.

8 ülkeden petrol kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte hareket eden bazı üretici ülkeler önemli bir karar aldı. Buna göre OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Temmuz ayı üretim seviyesine kıyasla alınan …

Bakan açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Memur-Sen’den ‘yetersizlik’ tepkisi! Refah payı ve ek zam talebi…

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.