Taşıt ilanlarında ‘yetki belgesi’ zorunluluğu esnafı memnun etti

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) İle Otomotiv Piyasasında Sahtekarlıklara Son

Ticaret Bakanlığı, 16 Haziran 2025 tarihi itibariyle Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden ‘yetki doğrulaması’nı tüm taşıt ilanları için zorunlu hale getirdi. Bu adım, ikinci el otomotiv piyasasında sahte ilanları ve kayıt dışı satışları engellemeyi amaçlamaktadır. Uygulama ile artık ilanlar, sadece yetki belgesine sahip oto galeriler veya taşıt sahibi, sahibin birinci ve ikinci derece kan hısımları ve eşi tarafından verilebilecek. Yetkisiz kişiler ilan girişi yapamayacak. Bu sayede spekülatif fiyat oluşumları ve tüketici mağduriyetleri önlenecek, otomotiv sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa oluşumu desteklenecektir.

‘Yetkilendirme Belgeleriyle Güvenli Alım Satım İşlemi’

Fahri Karlık, bir galerici olarak, uzun süredir beklenen yetkilendirme belgelerinin çıkışını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Karlık, “Piyasada birçok araç alım-satımı yapan kişi bulunmaktadır. Biz, bu işin sadece galerici esnafı tarafından yapılmasını istiyorduk. Ticaret Bakanlığı, bu sistemi hayata geçirdi ve bizler belgelerimizi alarak yetkilendirme sürecini tamamladık. Artık vatandaşlar, e-devlet üzerinden bizi yetkilendirerek araçlarını güvenli bir şekilde satabiliyorlar. Eskiden sahtekarlar, insanların ilanlarını kopyalayarak dolandırıcılık yapıyorlardı. Ancak artık yetki belgeleri ile bu tür durumlar önlenmiş durumda. Bakanlık daha önce de güvenli satış sistemleri getirmişti. Bu yeni sistemlerle sahtekarlıkların önüne geçilmiştir” şeklinde konuştu.

‘Artık Herkes Bu İşi Yapamıyor’

Galerici Ali Berke Belli ise yeni sistemin, ayaküstü araba alıp satanlara engel olduğunu ve resmi yerlerde işlemlerin gerçekleşmesini sağladığını belirtti. Belli, “Üçkağıtçılığa ve dolandırıcılığa son verilmiş durumda. İnternet sitelerinde yetkisiz kişiler artık ilan paylaşamıyor. Sadece yetkilendirilen kişilere bu imkan tanınıyor. Bu sistem sayesinde daha güvenli ve şeffaf bir alım satım ortamı oluşuyor” dedi. Aynı şekilde, otomobilini satmak isteyen kuzenini yetkilendiren Süleyman Talha Belli ise “E-devlet üzerinden kuzenime yetki belgesi verdim. Bakanlık harika bir sistem kurmuş durumda. Bu sayede insanlar araçlarını güvenle satışa çıkarabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 79 ülkeye 113 milyon 339 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildi.

8 ülkeden petrol kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte hareket eden bazı üretici ülkeler önemli bir karar aldı. Buna göre OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Temmuz ayı üretim seviyesine kıyasla alınan …

Bakan açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Memur-Sen’den ‘yetersizlik’ tepkisi! Refah payı ve ek zam talebi…

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.