Afrika’daki 30 yıllık savaş bitince Trump gözünü hem nobele hem de madenlere dikti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ile Ruanda arasında uzun süren çatışma sona erdi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) ile Ruanda arasındaki 30 yıldan fazla süren çatışma sona erdi.

İki ülke arasındaki barış anlaşması, ABD’nin arabuluculuğunda Washington’da imzalandı. Anlaşmaya, iki ülkenin dışişleri bakanları katıldı. Ancak sahada en etkili güç olan ve Ruanda tarafından desteklendiği iddia edilen M23 milisleri sürece dahil olmadı.

Anlaşma, toprak bütünlüğünün tanınması, çatışmaların sonlandırılması, silahsızlanma ve belirli şartlar altında silahlı grupların topluma geri kazandırılmasını öngörüyor.

ABD ise anlaşma ile birlikte KDC’nin kritik maden rezervlerine yönelik dış ticaret ve yatırım olanaklarını artırmayı amaçlıyor.

TRUMP MADENLERE ODAKLANDI

Trump, imza töreni öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu anlaşmayla Kongo’dan birçok maden hakkı almayı umuyoruz” dedi. Belgede doğrudan ABD’ye maden imtiyazı verilmese de, “kritik maden tedarik zinciri temelinde dış ticaretin ve yatırımın geliştirilmesi” ifadesiyle Amerikan çıkarları korunuyor.

NOBEL ÖDÜLÜ TALEBİ

ABD Başkanı Donald Trump, süreci “harika bir anlaşma” olarak nitelendirirken, anlaşmanın Afrika ve dünya için büyük bir adım olduğunu savundu. Trump, “Bu yüzden Nobel Barış Ödülü almayacağım” diyerek uluslararası topluluğa mesaj gönderdi.

Ancak M23’ün anlaşmaya katılmaması, sürecin en zayıf halkası olarak görülüyor. Milislerin bağlı olduğu AFC koalisyonu, müzakereleri Katar’da sürdürdüklerini belirtti ve silah bırakma konusunda henüz hazır olmadıklarını açıkladı.

Ocaktan bu yana bölgede 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 1 milyonun üzerinde insan yerinden oldu. Raporlar, çocuklara yönelik infazların ve cinsel şiddet vakalarının arttığını gösteriyor.

Nobel Barış Ödüllü Kongolu aktivist Dr. Denis Mukwege, anlaşmayı “muğlak ve Ruanda yanlısı” buldu. Mukwege, “Bu ekonomik işbirliği, suçluların cezalandırılmadığı bir durum. Kongo’nun kaynakları yağmalanıyor” ifadelerini kullandı.

KDC’li uzmanlar, maden gelirlerinin adil paylaşılmadığını, devlet kurumlarının zayıf olduğunu ve toplumsal diyaloğun eksikliğine vurgu yapıyor.

Related Posts

Orangutana elektronik sigara içirdi: Zavallı hayvan kendinden geçti

Rusya’da bir MMA dövüşçüsü, ziyaret ettiği hayvanat bahçesinde kafeste duran orangutana elektronik sigara içirince büyük tepki topladı. Dövüşçü kadına tepkiler yağarken, zavallı hayvanın yeme, sosyalleşme ve hareket gibi fonksiyonları neredeyse durdu.

Girit Adası’nda yangın: 5 kişi yaralandı, evler zarar gördü

Türkiye’de devam eden orman yangınlarının yanısıra Yunanistan da orman yangınlarıyla boğuşuyor. Girit Adası’nda yerleşim yerlerine sıçrayan yangında kimi binalar zarara uğrarken 5 kişinin yaralandı.

AKP’li vekilin bu sözleri tepki çekti: ‘Peygamberimiz ve Cumhurbaşkanımız hassas noktalarımız’

TBMM Genel Kurulu’nda AKP Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan’ın konuşmasında kullandığı, “Bizler inançlı bir milletiz; kutsallarımız, değerlerimiz, Peygamber’imiz ve Cumhurbaşkanımız bizim en hassas noktalarımızdır” sözleri tepki çekti.

CHP’li Başarır: Meclis’e gelen yöre halkımıza giriş yasağı konulmuş!

Meclis’e giremeyen köylüler, “”Zeytini koruduğumuz için mi almıyorsunuz? Bütün suçumuz zeytini korumak mı? Sabah hepiniz zeytine çatal batırıyorsunuz.” dedi.

Mansur Yavaş’tan ‘Madımak Katliamı’ açıklaması: ‘Hiç dinmeyen bir sızı’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “2 Temmuz 1993. Ülkemizin hafızasında derin bir yara, vicdanlarımızda hiç dinmeyen bir sızı. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

ABD flaş Ukrayna kararını açıkladı! İşte nedeni…

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) yürüttüğü inceleme sonucunda, daha önce Ukrayna’ya gönderileceği açıklanan bazı askeri mühimmatların sevkiyatının iptal edildiği duyuruldu. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Anna Kelly, Pentagon’un dış askeri …