Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

İstanbul’da 23 Nisan Günü Yaşanan Deprem ve Deprem Terimleri

İstanbul’da 23 Nisan günü, merkez üssü Silivri açıkları olan 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından 200’den fazla artçı sarsıntı yaşandı. Halk arasında yaşanan endişe, deprem terimleri hakkındaki aramaların artmasına neden oldu. Özellikle “öncü deprem nedir” ve “artçı deprem nedir” soruları oldukça merak ediliyor.

Öncü deprem nedir?

Öncü depremler, aynı bölgede daha büyük depremlerden önce meydana gelen depremlerdir. Eğer öncü deprem, daha büyük bir depremle takip edilirse, bu depreme öncü deprem denir. Kısacası, öncü deprem, asıl büyük depremin öncesinde meydana gelen küçük sarsıntılardır.

Öncü deprem ya da “Foreshock”, büyük bir depremin habercisi olarak tanımlanabilir. Kandilli Rasathanesi’ne göre, öncü depremler genellikle büyük bir depremin oluşacağı fay hattında biriken gerilimi gösterir. Ancak önceden bir depremin öncü deprem mi yoksa bağımsız bir deprem mi olduğunu anlamak mümkün değildir.

Artçı deprem nedir?

Artçı depremler, daha büyük bir depremi takip eden günler veya yıllar boyunca aynı alanda meydana gelen küçük sarsıntılardır. Bu depremler, ana depremin yarattığı stresin boşalmasını tamamlamaya çalışır ve genellikle zamanla azalır.

Artçı depremler, ana depremin hemen ardından aynı genel alanda meydana gelir. Derin depremler için artçı depremin görülme olasılığı daha azdır. Ayrıca, büyük artçılar hasar görmüş binalar için tehlike oluşturabilir.

  • Doğu Anadolu Fayı Nedir?
  • Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
  • Richter Ölçeği Nedir?
  • Türkiye Deprem Tehlike Haritası Nasıl Kullanılır?

Related Posts

Samsung, Galaxy Z Fold 7, Z Flip 7 ve Flip 7 FE modellerini duyurdu

Samsung yeni nesil katlanabilir ekranlı cihazlarını duyurdu. Akıllı telefonların özellikleri ve fiyatlarına yönelik her şey belli oldu.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Bu uygulamayı telefonunuzdan hemen silin: Binlerce kişinin verileri ifşa edildi

Binlerce kişinin telefonlarını gizlice izlediği iddia edilen Catwatchful adlı casus yazılımının, güvenlik açıkları nedeniyle kullanıcı ve mağdur verilerini ifşa ettiği belirlendi. Uygulamanın çocuk takip programı maskesi altında çalıştığı ancak …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.