ASELSAN açık kalp ameliyatları için Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi




ASELSAN sağlık sektöründe de yerli ve milli ürünler geliştirmeye devam ediyor. İstanbul’da EXPOMed Eurasia Fuarı’nda Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla geliştirilen Kalp Akciğer Makinesi tanıtıldı.

ASELSAN mühendislerinin Türk hekimlerle birlikte geliştirdiği Kalp Akciğer Makinesi, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu makineler, hastanın yaşamasını ve ameliyatın gerçekleşmesini sağlayarak kalp ve akciğer fonksiyonlarını geçici olarak yerine getirir. Günümüzde açık kalp ameliyatlarında kalp akciğer makinesinin yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Yüzde 90 yerli

2020 yılında başlanan geliştirme süreci sonucunda cihazın kan testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. Kalp Akciğer Makinesi, hekimlerin desteği ile tasarlanmış olup If Design, A’Design ve IDA Design gibi 3 farklı merkezden endüstriyel tasarım ödülü kazanmıştır. Yüzde 90 yerlilik oranına sahip olan bu makine, cari açığı azaltmanın yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilebilme potansiyeline sahiptir.




2026’da hastanelerde kullanılacak

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte Kalp Akciğer Makinesi üzerinde klinik test çalışmaları devam etmektedir. Bu makinenin hastanelerde kullanıma sunulması planlarına göre 2026 yılında gerçekleşecektir.

ASELSAN’ın kalp akciğer makinesi lansmanına katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Çok stratejik bir cihaz, bu cihaz olmazsa kalp ameliyatları yapılamaz. Bu cihaz artık Türkiye’de üretilebiliyor ve yüzde 90’ı da yerli. Ülkemiz, sağlık alanında da sanayi alanında da artık önemli adımlar atıyor. Bizim hedefimiz sağlık, savunma sanayimizden daha büyük bir sektör olacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Samsung, Galaxy Z Fold 7, Z Flip 7 ve Flip 7 FE modellerini duyurdu

Samsung yeni nesil katlanabilir ekranlı cihazlarını duyurdu. Akıllı telefonların özellikleri ve fiyatlarına yönelik her şey belli oldu.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Bu uygulamayı telefonunuzdan hemen silin: Binlerce kişinin verileri ifşa edildi

Binlerce kişinin telefonlarını gizlice izlediği iddia edilen Catwatchful adlı casus yazılımının, güvenlik açıkları nedeniyle kullanıcı ve mağdur verilerini ifşa ettiği belirlendi. Uygulamanın çocuk takip programı maskesi altında çalıştığı ancak …

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.