Bağımlılık uzmanı vahim durumu açıkladı: Telefonun kölesi olmuşuz

Teknolojik gelişmelerin hızla mesafe kat ettiği akıllı telefonlar, özellikle genç nesillerde kullanımı oldukça yaygın olmakla birlikte her yaştan kesimin ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi‘nden (SCÜ) Dijital Bağımlılık Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, avcumuzun içinde gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşma çabasının da bağımlılık haline dönüştüğünü söyledi.

TELEFONUN KÖLESİ OLMUŞUZ

Türkiye’de manik bilgi alma konusundaki bağımlılığın ciddi boyutlara ulaştığını aktaran Prof. Dr. Dilci, şöyle konuştu:

“Ülkemizde ciddi anlamda manik bilgi alma konusunda bağımlılık söz konusu olduğunu görüyoruz. Buna manik bozukluk diyoruz. Manik bozukluk daha çok bilgi bağımlılığı şeklinde ifade edilir.

Kişinin sürekli ve aşırı bir şekilde yeni bilgi arayışında olması, bilgiyi kaçırma veya eksik bilgiden dolayı bir şeyleri kaybedeceği düşüncesiyle bu durumun bir nevi dürtü bozukluğuna dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Gün içerisinde Türkiye

Bunun belirtileri; sürekli yeni bilgi aramak ve bu süreçte zamanın nasıl geçtiğini fark etmemek, bilgiye ulaşamayınca huzursuz veya endişeli hissetmek, günlük işleri aksatacak kadar bilgi tüketimine vakit ayırmak, bilginin doğruluğunu sorgulamadan her şeyi tüketmektir.”

BAĞIMLILIK UZMANI VAHİM DURUMU AÇIKLADI

Manik bozukluğun kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini anlatan Dilci, “Manik bilgi bozukluğu kişiden kişiye değişmektedir. Bu bozukluk genellikle mükemmeliyetçi ve takıntılı kişilerde görülüyor. Sürekli daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissederler. Ayrıca bilgi eksikliği hisseden kişilerde, kaygı bozukluğu olanlar da görülüyor. Öğrenciler ve araştırmacılar arasında bu bozukluk daha da çok yaygınlaşıyor” diye konuştu.

Manik bilgi bozukluğuyla mücadele konusunda bilgi veren Dilci, “Öncelikle bilgi tüketimini sınırlamak gerekiyor. Önümüze çıkan her türlü bilgiyi okumak değil, ilgi alanlarımıza ve bize faydalı olan bilgileri seçip, düzenleyip o şekilde yönelmemizde fayda var. Dijital diyet dediğimiz, ekranlara olan maruziyetimizi sınırlandırmak, gün içerisinde belli bir yere kadar temas etmektir. Mümkün olduğu kadar akıllı telefonlar yerine tuşlu ve klasik telefonları kullanmak gerekir. Akıllı telefonlarımızı bizden fiziksel manada uzak tutmak gerekir” dedi.

Related Posts

Muhittin Böcek: Gerçekler ortaya çıkacak

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Antalya İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine mesaj gönderdi. Muhittin Böcek, mesajında, “Tarih gerçeklerin en açık şekilde ortaya çıktığı yüzlerce örnekle dolu. Merak etmeyin gerçekler yine ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Aydın’da iş yerine kurşun yağdıran şüpheli tutuklandı

Aydın’da bir iş yerine silahla ateş açan şüpheli tutuklandı.

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Tekne alabora oldu: Beş kişi denize düştü

Edinilen bilgiye göre, İncesu sahilinden denize açılan 5 kişinin bulunduğu küçük tekne, henüz belirlenemeyen bir nedenle alabora oldu. İhbar üzerine bölgeye Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisleri ile Sahil Güvenlik ekipleri sevk edildi. Teknede …

ABD – Meksika sınırında kaçak silah alarmı

Meksika Savunma Bakanlığı ve Federal Başsavcılık tarafından Kongre’ye sunulan rapora göre, Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında ABD’den Meksika’ya giren yasa dışı silahların yüzde 43’ü Teksas sınır geçişlerinden yapıldı. Bu dönemde 5 bin 869 ateşli …