Bakan Bayraktar’dan enerji planlaması: 20 milyarlık doğalgaz tasarrufu

Alparslan Bayraktar: Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile Daha Ucuz ve Verimli Enerji Üretilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni YEKA modelinin devreye girmesiyle birlikte elektrik üreticilerine 6 yıl boyunca piyasada satış imkanı sunulacağını açıkladı. Bayraktar, “20 yıl boyunca, mevcut piyasa fiyatının neredeyse yarısıyla daha ucuz elektrik alacağız ve bu avantajı vatandaşlarımıza yansıtacağız.” dedi.

Bakan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen YEKA RES-2024 yarışmaları sonrasında bir basın açıklaması yaptı.

Bayraktar, Türkiye’nin enerji sektöründeki büyüme ve ekonomik güvenine vurgu yaparak, “Son 22 yılda enerji talebimiz 3 katına çıktı. Bu artan talebi karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Edirne, Kırklareli ve Sivas’ta toplamda 1200 megavatlık rüzgar YEKA yarışmalarını tamamladıklarını belirten Bayraktar, “Yenilenebilir kaynaklarla elektrik üretiminin yanı sıra ekipmanların yerli üretimi ve istihdam yaratılmasına da odaklanıyoruz.” dedi.

Kapasite Artırılacak

Bayraktar, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının rüzgar ve güneş enerjisiyle karşılandığını ve yerli ekipman üretimine önem verdiklerini vurguladı.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2035’te Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerini açıkladığını hatırlatarak, “Rüzgar ve güneş enerjisinde 33 bin megavattan 120 bin megavata çıkmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YEKA projeleri kapsamında yeni bir modelin uygulandığını belirten Bayraktar, yatırımcıların belirli bir taban fiyat üzerinden yarıştığını ve rekabetin devam etmesi halinde sürecin YEKDEM’e ödenecek katkı bedelleriyle ilerleyeceğini açıkladı.

Bayraktar, yeni YEKA modeliyle projenin devreye girmesinden sonra 6 yıl boyunca enerjinin piyasada satışının sağlanacağını belirterek, “Sonraki 20 yılda ise elektrik, daha ucuza satılacak ve vatandaşlarımıza yansıtılacak.” dedi.

Doğal Gaz İthalatı Önleniyor

Bayraktar, YEKA kapsamında 4,5 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğini ve 2 milyon hane için elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Ayrıca, 800 milyon metreküplük doğal gaz ithalatının önleneceğini ve yıllık 400 milyon dolardan oluşan doğal gaz ithalatının önüne geçileceğini belirtti.

Bu doğrultuda, Türkiye’de rüzgar enerjisine 1,2 milyar dolar yatırım yapılacağını açıklayan Bayraktar, yerli ekipman üretimi için desteklerin artırıldığını ve yeşil istihdam imkanının sağlandığını ifade etti.

Bayraktar, yerlilik şartından ödün vermediklerini vurgulayarak, “Gelecek yarışmalarda da yerli üretimi teşvik edeceğiz. Amacımız her yıl 2000 ila 2500 megavat arasında YEKA yarışmaları düzenleyerek 120 bin megavatlık hedefimize ulaşmak.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Mersin’de binlerce aileye nakit destek! Haziran ödemesi yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart’ın haziran ayı tutarını hesaplara yatırdı. İşte hesaplara yatırılan miktar…

Trabzon’da istavrit ve mezgit balıkçı tezgahlarını süslüyor

Trabzon’da hafta sonu tezgahları süsleyen mezgitin kilogramı 200, istavritin ise 250 liradan satılıyor.

Rusya o ülke ile nükleer enerji için işbirliği anlaşması imzaladı!

Rusya ve Mali, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.

Ankara’da ulaşımda aktarma ücreti kararı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), EGO Genel Müdürlüğüne bağlı metro istasyonları ile otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını bildirdi.

Yatırımcısına 10 yılda 20 kat kazandırdı! Türkiye dünya rekoru kırdı

Son on yılda Türkiye, konut fiyatları ve kiralarındaki olağanüstü artışlarla dikkat çekici bir performans sergileyerek, dünya genelinde en hızlı artışı yaşayan ülkeler arasında zirveye yerleşti. Özellikle son üç yılda, göç hareketleri, pandemi ve ekonomik faktörler konut fiyatlarını hızla yükseltti. Naki Bakır’ın Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında belirttiği gibi, Türkiye’nin konut sektörü, dünya ile büyük bir ayrışma gösterdi.