Hazine’den yurt dışına tahvil ihracı bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 İçin Dış Borçlanma Hedefini Başarıyla Tamamladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, başarılı bir dış borçlanma sürecini geride bırakarak 2024’ü olumlu bir şekilde tamamladı. Piyasa uzmanları, yeni yılın ilk tahvil ihalesinin kısa sürede gerçekleşmesini bekliyor. Tahvil ihalesinin 10 yıl vadeli ve ABD doları cinsinden olması öngörülürken, ihale büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yıl yabancıların artan güveni, düşen iflas risk primi seviyeleri ve üst üste gelen not artırım haberleriyle başarılı bir dış borçlanma süreci yaşadı. Son tahvil ihracında 2025 için 1 milyar dolar seviyesinde önden borçlandı. Şimdi ise şubat ve mart aylarında yüklü dış borç itfaları bulunan Hazine’nin yeni bir dış borçlanmaya gitmesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, ABD cinsi ve 2 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi muhtemel olan 10 yıl vadeli tahvil ihraç edilmesini bekliyor.

Hazine, geçen yılın 19 Kasım’ında gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracıyla 2024 dış borçlanma hedefini tamamladı. 10 milyar dolar olarak belirlenen dış borçlanma hedefi, yaklaşık 1 milyar dolar aşılarak 2025 için önden yüklemeli bir dış borçlanma süreci gerçekleştirildi. Uzmanlar, düşük risk primi, yüksek talep ve uygun maliyet nedeniyle Hazine’nin önden yüklemeli borçlandığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu yıl için hedefi 11 milyar dolar seviyesinde dış borçlanma yapmak.

CDS 260 Baz Puan Seviyesinde

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS 260 baz puan seviyesinde bulunuyor. Hazine’nin geçen yıl kasım ayındaki ihraçta 257 baz puan seviyelerinde olan CDS, geçen yıl ocak ayında 300 baz puanın üzerindeydi. Geçen yıl şubat ayında gerçekleştirilen 3 milyar dolar büyüklüğündeki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracının yatırımcıya getirisi yüzde 7,875 oldu. Kasım başındaki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracında ise yatırımcıya getiri yüzde 6,75’e gerileyerek 3.5 milyar dolar net borçlanma gerçekleşti. Bu yılın şubat ve mart aylarında ise yüklü dış borç itfaları gerçekleştirilecek.

“Marmara Denizi’ni Kurtarmak için 1 Milyar Dolar Gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk Anlatıyor

Related Posts

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 79 ülkeye 113 milyon 339 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildi.

8 ülkeden petrol kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte hareket eden bazı üretici ülkeler önemli bir karar aldı. Buna göre OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Temmuz ayı üretim seviyesine kıyasla alınan …

Bakan açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Memur-Sen’den ‘yetersizlik’ tepkisi! Refah payı ve ek zam talebi…

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.