Hazine’den yurt dışına tahvil ihracı bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 İçin Dış Borçlanma Hedefini Başarıyla Tamamladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, başarılı bir dış borçlanma sürecini geride bırakarak 2024’ü olumlu bir şekilde tamamladı. Piyasa uzmanları, yeni yılın ilk tahvil ihalesinin kısa sürede gerçekleşmesini bekliyor. Tahvil ihalesinin 10 yıl vadeli ve ABD doları cinsinden olması öngörülürken, ihale büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yıl yabancıların artan güveni, düşen iflas risk primi seviyeleri ve üst üste gelen not artırım haberleriyle başarılı bir dış borçlanma süreci yaşadı. Son tahvil ihracında 2025 için 1 milyar dolar seviyesinde önden borçlandı. Şimdi ise şubat ve mart aylarında yüklü dış borç itfaları bulunan Hazine’nin yeni bir dış borçlanmaya gitmesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, ABD cinsi ve 2 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi muhtemel olan 10 yıl vadeli tahvil ihraç edilmesini bekliyor.

Hazine, geçen yılın 19 Kasım’ında gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracıyla 2024 dış borçlanma hedefini tamamladı. 10 milyar dolar olarak belirlenen dış borçlanma hedefi, yaklaşık 1 milyar dolar aşılarak 2025 için önden yüklemeli bir dış borçlanma süreci gerçekleştirildi. Uzmanlar, düşük risk primi, yüksek talep ve uygun maliyet nedeniyle Hazine’nin önden yüklemeli borçlandığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu yıl için hedefi 11 milyar dolar seviyesinde dış borçlanma yapmak.

CDS 260 Baz Puan Seviyesinde

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS 260 baz puan seviyesinde bulunuyor. Hazine’nin geçen yıl kasım ayındaki ihraçta 257 baz puan seviyelerinde olan CDS, geçen yıl ocak ayında 300 baz puanın üzerindeydi. Geçen yıl şubat ayında gerçekleştirilen 3 milyar dolar büyüklüğündeki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracının yatırımcıya getirisi yüzde 7,875 oldu. Kasım başındaki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracında ise yatırımcıya getiri yüzde 6,75’e gerileyerek 3.5 milyar dolar net borçlanma gerçekleşti. Bu yılın şubat ve mart aylarında ise yüklü dış borç itfaları gerçekleştirilecek.

“Marmara Denizi’ni Kurtarmak için 1 Milyar Dolar Gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk Anlatıyor

Related Posts

İran-İsrail gerilimi piyasaları sarstı: Petrol fiyatları uçtu!

Ortadoğu’da artan jeopolitik gerilim petrol fiyatlarını yukarı çekti. Hava yolu şirketlerinin hisseleri bu gelişmelerin ardından düşüşe geçti. Piyasalarda belirsizlik ve güvenlik endişeleri etkisini sürdürüyor.

Piyasalarda Fed tedirginliği: Altın frene bastı

İsrail ve İran arasında yoğunlaşan çatışmaların daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu körüklemesi ve yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yöneltmesiyle ons altın sabah erken saatlerde 2 ayın zirvesini gördü. ONS ALTINDA SON DURUM Erken …

En ucuz sıfır otomobil fiyatı açıklandı: 1 milyon TL’nin altında kaldı

Sıfır otomobil piyasasında haziran ayı itibarıyla yalnızca bir modelin fiyatı 1 milyon TL’nin altında kaldı. Döviz kurundaki artış ve temmuz ayında beklenen zamlar nedeniyle fiyatların daha da yükselmesi öngörülüyor. Alıcıların kararlarını erkene çekmesi tavsiye ediliyor.

Altın ve dolarda kritik hafta: Fed’in faiz kararı ne olacak?

Altın ve dolarda kritik haftaya gelindi. MErkez Bankalarının faiz kararlarının etkili olduğu haftada piyasalar Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in kararını merakla bekliyor. Peki Fed’in kararı ne olacak? İşte detaylar…

Asgari ücrete ara zam ihtimali gündemde; karar temmuzda netleşecek

Asgari ücrete ara zam ihtimali gündemde; karar temmuzda netleşecek

Orta Doğu gerilimi New York borsasını vurdu: Petrol ve altın yükselişte! (13 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,9 azalarak 42.579,48 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,74 azalışla 6.000,56 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,08 kayıpla 19,450,93 puana geriledi. İsrail’in İran’a yönelik saldırısı yatırımcıların risk iştahını …