Türkiye’deki sanatçıların Spotify’dan ne kadar kazandığı ortaya çıktı

Sanatçıların gelirleri müzik endüstrisinde dijital dönüşümün etkisiyle sürekli olarak tartışma konusu olmaya devam ederken, Spotify adlı İsveç merkezli dijital müzik platformu ülkemize özel ilk Loud&Clear raporunu yayımladı. Bu rapor, yerli müzisyenlerin platform üzerinden elde ettikleri telif gelirlerinden tutun da dünya genelindeki konumlarına kadar birçok önemli veriyi içeriyor.

TÜRK SANATÇILARIN KAZANÇLARI 2 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Spotify’ın 2024 verilerine göre, Türk sanatçılar bu yılda platform üzerinden toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde telif geliri kazandı. Bu rakam, 2021’e göre ciddi bir artışı işaret ederken, 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden sanatçı sayısının neredeyse üç katına çıktığı belirtiliyor.

Raporda Türk sanatçıların sadece yerel değil, aynı zamanda küresel çapta da önemli bir dinleyici kitlesine ulaştığı üzerinde durulmaktadır. 2024 boyunca Spotify kullanıcıları tarafından oluşturulan 289 milyonun üzerinde çalma listesinde Türk sanatçıları bulunmaktadır. Ayrıca ilginç bir detay da şudur ki bu listelerin yaklaşık 191 milyonu ABD ve Almanya gibi yurt dışı kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur.

GELİRLERİNİN YARISI TÜRKİYE DIŞINDAN GELİYOR

2024 yılında Türk sanatçıların Spotify’daki gelirlerinin yarısından fazlası Türkiye dışındaki dinleyicilerden geldi. Bu durum, Türkçe müziğin küresel ölçekte yükseldiğinin bir göstergesidir. Verilere göre, Türkçe şarkıların global telif gelirleri 2021’e göre iki katına çıkarken, sadece 2024 yılı içerisinde bu gelirlerde yüzde 37’lik bir artış yaşanmıştır.

Raporda dikkat çeken bir diğer istatistik ise 2,8 milyar dinlemenin, sanatçıların Spotify’da ilk defa keşfedildiği dinlemeler olduğudur. Ayrıca yaklaşık olarak 3,300 Türk sanatçı, Spotify’ın editoryal çalma listelerine katılarak daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulmuştur.

Platformun Türkiye’deki başarısı da oldukça dikkat çekicidir: Spotify Türkiye’nin günlük Top 50 listesinde yer alan parçaların yüzde 90’ından fazlası yerli sanatçılara aittir. Ayrıca 2024 yılında yaklaşık 100 milyon çalma listesi Türk kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur. Bu dinamik tablo, dijital müzik ekonomisinin Türkiye’deki yerli üreticiler açısından nasıl büyüme fırsatları sunduğunu gözler önüne sermektedir.

Related Posts

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 79 ülkeye 113 milyon 339 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildi.

8 ülkeden petrol kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte hareket eden bazı üretici ülkeler önemli bir karar aldı. Buna göre OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Temmuz ayı üretim seviyesine kıyasla alınan …

Bakan açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Memur-Sen’den ‘yetersizlik’ tepkisi! Refah payı ve ek zam talebi…

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.