Hazine’den yurt dışına tahvil ihracı bekleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 İçin Dış Borçlanma Hedefini Başarıyla Tamamladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, başarılı bir dış borçlanma sürecini geride bırakarak 2024’ü olumlu bir şekilde tamamladı. Piyasa uzmanları, yeni yılın ilk tahvil ihalesinin kısa sürede gerçekleşmesini bekliyor. Tahvil ihalesinin 10 yıl vadeli ve ABD doları cinsinden olması öngörülürken, ihale büyüklüğünün 2 milyar doların üzerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yıl yabancıların artan güveni, düşen iflas risk primi seviyeleri ve üst üste gelen not artırım haberleriyle başarılı bir dış borçlanma süreci yaşadı. Son tahvil ihracında 2025 için 1 milyar dolar seviyesinde önden borçlandı. Şimdi ise şubat ve mart aylarında yüklü dış borç itfaları bulunan Hazine’nin yeni bir dış borçlanmaya gitmesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, ABD cinsi ve 2 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi muhtemel olan 10 yıl vadeli tahvil ihraç edilmesini bekliyor.

Hazine, geçen yılın 19 Kasım’ında gerçekleştirdiği 2.5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracıyla 2024 dış borçlanma hedefini tamamladı. 10 milyar dolar olarak belirlenen dış borçlanma hedefi, yaklaşık 1 milyar dolar aşılarak 2025 için önden yüklemeli bir dış borçlanma süreci gerçekleştirildi. Uzmanlar, düşük risk primi, yüksek talep ve uygun maliyet nedeniyle Hazine’nin önden yüklemeli borçlandığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu yıl için hedefi 11 milyar dolar seviyesinde dış borçlanma yapmak.

CDS 260 Baz Puan Seviyesinde

Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS 260 baz puan seviyesinde bulunuyor. Hazine’nin geçen yıl kasım ayındaki ihraçta 257 baz puan seviyelerinde olan CDS, geçen yıl ocak ayında 300 baz puanın üzerindeydi. Geçen yıl şubat ayında gerçekleştirilen 3 milyar dolar büyüklüğündeki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracının yatırımcıya getirisi yüzde 7,875 oldu. Kasım başındaki 10 yıl vadeli ABD doları cinsi tahvil ihracında ise yatırımcıya getiri yüzde 6,75’e gerileyerek 3.5 milyar dolar net borçlanma gerçekleşti. Bu yılın şubat ve mart aylarında ise yüklü dış borç itfaları gerçekleştirilecek.

“Marmara Denizi’ni Kurtarmak için 1 Milyar Dolar Gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk Anlatıyor

Related Posts

TÜİK yüzde 37 dedi vatandaş isyan etti: Gerçek enflasyon yüzde 150

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yıllık enflasyonu yüzde 37,86 olarak açıklarken; ANKA Haber Ajansı’na konuşan vatandaşlar, sokaktaki enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde olduğunu söyledi. Hayat pahalılığından şikayet eden Nuray Alkaya, “Enflasyon …

Çin’in döviz rezervleri nisanda 3 trilyon 281 milyar dolar oldu

Çin’in döviz rezervi varlıklarının, nisan ayında 3 trilyon 281 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon mesajı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapıyor.

Altın ve dolar sahipleri dikkat! İslam Memiş ‘o tarihi’ verdi

Finans analisti İslam Memiş, ekonomik takvimde yer alan kritik veriye dikkat çekerek yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Haftayı iki ayrı döneme ayırarak değerlendiren Memiş, özellikle dolar karşısında tüm yatırım araçlarında altın, borsa ve …

Başkan imzayı attı. Taraftarlar sevinçten deliye döndü

Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Lazkiye Limanı’nın işletmesini alan CMA CGM ile dev anlaşma imzaladı. Samsunspor taraftarları, transferde büyük hamleler bekliyor. Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Suriye’nin Lazkiye Limanı’nın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir